Dunakeszi Teátrum/Gyerekelőadások

A Hangjegy Színháznál fennállásunk óta az egyik kiemelt törekvésünk a legfiatalabb korosztály kulturális nevelése, hiszen ők lesznek a jövő kultúrafogyasztói, sőt sokan közülük talán éppen ezen élmények hatására fordulhatnak az előadóművészet felé. 

Számos kutatás rámutatott már arra a tényre, hogy minél korábbi életkorban kezdjük meg a gyermekek kulturális nevelését, annál nagyobb eséllyel válnak elkötelezetté felnőttként is a kultúra iránt. 

Dunakeszi egyszerre fontos és népszerű agglomerációs helyszín, ahol a több ezer helyben és a közvetlen vonzáskörzetében élő gyermek számára teremtjük meg 2018. óta a nevelő-szórakoztató előadások látogatásának lehetőségét. 

Hatalmas sikerrel indult el gyermekbérlet kezdeményezésünk 4 évvel ezelőtt a VOKE József Attila Művelődési Központban, melynek keretében a Csimota és Bóbita bérletek előadásait az ősszel indult programsorozat révén közel 2000 gyermek láthatta. Megelevenedtek Csizmás Kandúr és Lúdas Matyi kalandjai, a klasszikus mesék közül pedig Hamupipőke és Csipkerózsika történetét láthatták a gyerekek, majd a karácsonyra hangolódás jegyében a Betlehemi történet című darab mutatta be egyik legszebb ünnepünk históriáját.

Eddigi működésünk kétségtelenül legeredményesebb éve 2019 volt. A Csimota és Bóbita bérletek tavaszi és őszi előadásait is megtarthattuk, elérve ezzel több mint 2000 óvodás és iskolás korú gyermeket. 

Műsorunkra tűztünk olyan nagysikerű mesék színpadi változatait, mint a Kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy A császár új ruhája, de nagy érdeklődés övezte és még annál is nagyobb sikernek örvendett Weöres Sándor Varázsének című művének feldolgozása, a Mackó és barátai, valamint az Ördög a zsákban című mesejátékok.

A pandémia a gyermekek kulturális nevelése is komoly akadályt gördített, így 2020-ban csupán két bérletes előadást tarthattunk meg, amíg 2021-ben és 2022-ben lassan, de biztosan ismét tervezhettünk gyermekelőadásinkkal. 

Az elmúlt három év minket is jelentős kihívások elé állított, mégis minden erőnkkel és szaktudásunkkal azon dolgoztunk és dolgozunk, hogy a gyermekek lelki gyarapodásához minden nehezítő körülmény ellenére hozzájárulhassunk. 

Szülők és pedagógusok részéről is számos elismerő visszajelzést, véleményt kapunk, mindannyiunk számára a legnagyobb elismerésnek számít látni az örömtől csillogó gyermeki tekinteteket, ez pedig arra ösztönzi szakmai stábunkat, hogy a jövőben is még többen láthassák Bambi, Mátyás király, Szaffi, a Brémai muzsikusok vagy éppen a Pórul járt krampuszok meséjét. 

Kulturális értékeink megőrzésének és továbbadásának záloga, hogy a gyermekeknek szóló, minőségi előadásokkal szórakoztassuk a legkisebb és egyben legfogékonyabb közönséget. Hisszük és valljuk, hogy gyermekeink, unokáink kultúra iránti fogékonyságára célszerű és érdemes építeni. 
Előadások